2008

Missä ja milloin? Helsinki, Suvilahti. Perjantaista sunnuntaihin 15.-17.8.2008
Kävijät: 23 000
Lavat: 4
Artistit: 51
Kohokohdat: Flow kasvoi ryminällä: kolme kertaa suuremmalle festivaalialueelle mahtui tuplasti yleisöä sekä runsaasti enemmän loistavia esiintyjiä, kuten The Roots ja Cut Copy.
Verkkosivut: http://archive.flowfestival.com/2008/ (Huom! Arkistoiduilla sivuilla kaikki kuvat tai linkit eivät välttämättä toimi oikein.)

Viisivuotias Flow Festival järjestettiin nyt toista kertaa Helsingin Suvilahdessa 15.-17.8.2008. Viidennen Flow’n ohjelma oli runsas yhdistelmä ajankohtaista ja klassikoita. Tyylilajien kirjo ja artistien lukumäärä kasvoivat erityisesti uuden “Tiivistämö-klubi”-lavan myötä. Hiphop, soul, jazz, reggae ja dub soivat jälleen vahvoina kuten myös Flow’lle tyypilliset folkin, indierockin, popin ja elektron yhdistelmät sekä tanssimusiikin tuoreet tuulet. Vuonna 2008 Flow’ssa nähtiin myös teemoittain räätälöityjä klubi-iltoja, jotka oli omistettu mm. Berliini-teknolle, dubstepille, drum&bassille ja skweee:lle.

Harmönia presents Masters of Skweee! gig photo
Skweee-genreä esitelleellä “Harmönia presents Masters Of Skweee!”-keikalla esiintyivät mm. Boyz of Caligula, Mesak, Randy Barracuda, V.C., Claws Cousteau, Michael Black Electro ja PJVM. Kuva: © Sami Heiskanen

Vuoden 2008 esiintyjiin kuuluivat esimerkiksi The Roots, Cut Copy, Múm, Crystal Castles, Kings of Convenience, CSS, Sébastien Tellier, Martha Reeves & The Vandellas, Jamie Lidell, Caspa & Rusko, Harmönia pres. Masters of Skweee!, DJ Funk, me, M.A.N.D.Y., Massive B, José James, Borko, Detektivbyrån, Robert Hood, Huoratron, Asa, 22-pistepirkko, The Five Corners Quintet, Jesse ja Astro Can Caravan. Kaikki vuoden 2008 esiintyjät on listattu sivun lopussa.

Kings of Convenience esiintyi Flow Festivalilla 2008 perjantaina päälavalla. Kuva: © Vilhelm Sjöström

Vuoden 2007 festivaalin jälkeen tapahtuman kehittämiseen ja tuotantoon päätettiin alkaa panostaa entistä ammattimaisemmin. Festivaalille hankittiin pysyvät toimistotilat sekä palkattiin toiminnanjohtaja ja lisää alan ammattilaisia mukaan tekijätiimiin. Vuoden 2007 0,6 hehtaarin festivaalialue laajeni vuodelle 2008 miltei kolminkertaiseksi ja käsissä alkoi olla jo mittava ulkoilmatapahtuman tuotanto. Kävijämääräkin lähes tuplaantui.

Aiemmin Sörnäisten Rantatiellä sijainnut sisäänkäynti siirtyi nyt Kalasataman puolelle. Festivaalialueen suunnitteluun ja palveluiden kehittämiseen kiinnitettiin erityishuomiota, ekologisuutta ja kestävyyttä unohtamatta. Alueelle tehtiin runsaasti uusia oleskeluun sopivia viheralueita, ja ruokailun keskipisteeksi lanseerattiin iso Food Court -teltta samankokoisena kuin se on tänä päivänäkin. Ruokamaailmassa oli ensimmäistä kertaa Antto Melasniemen luotsaama kasvisravintola, jossa oli pöytiintarjoilu. Päälava pysyi edelleen Voimalan kupeessa, mutta se siirtyi kentän toiselle laidalle, suureni kookkaammaksi esiintymislavaksi ja sen katselualue kasvoi. Uutena yleisölle esiteltiin neljäs lava, Tiivistämö.

New entrance
Festivaalin uusi sisäänkäynti sijaitsi Kalasataman puolella. Kuva: © Eerikki Pokela

Musiikkiohjelman lisäksi festivaaliyleisö pääsi nauttimaan nuorten taiteilijoiden osaamisesta monipuolisesti. Suomalaislähtöinen artistien, yleisön sekä taidemarkkinoiden yhdistämiseen pyrkivä taideyhteisö ArtShortCut (ASC) toi festivaalialueelle näyttelykonseptinsa, ja esillä oli 12 nykytaiteen kentällä toimivan taiteilijan teoksia niin kuvataiteiden, valokuvauksen, videotaiteen kuin esittävän taiteen merkeissä. Lisäksi Flow panosti huomattavasti VJ-kulttuurin esille tuomiseen: kolmella lavalla esitellyistä visuaaleista vastasi alusta asti Flow’ssa mukana ollut VJFinland-kollektiivi, joka toi Flow’hun visuaalisen kulttuurin kärkinimiä sekä Suomesta että ulkomailta.

Sanottua:

«Viisi vuotta täyttävä Flow Festival on ehdottomasti loppukesän kiinnostavin tapahtuma. Suvilahden voimala-alueella toista kertaa järjestetyn festarin liput menivät tänä vuonna kuin kuumille kiville, eikä ihmekään. Monenkirjavaan veihtoehtomusiikkiin keskittyvän viikonlopun ohjelmistoon oli onnistuttu saamaan mittava määrä ulkomaisia kärkinimiä, unohtamatta tietenkään kotimaisia artisteja. Myös ulkoiset puitteet olivat kasvaneet entisestään.»
– Keskisuomalainen

 

«Festariruoka on Flow Festivalissa musiikin veroista taidetta ja kulttuuria.»
– Ilkka

Kuvat: © Jussi Hellsten, Sami Heiskanen, Vilhelm Sjöström ja Eerikki Pokela.

Jatka vuoden 2008 muistelua täällä:

Katso kuvat: Kaikki vuoden 2008 kuvat Flickrissä

Selaa arkistonettisivuja:
http://archive.flowfestival.com/2008/
Huomaathan, että arkistoiduilla vanhoilla sivuilla kaikki linkit tai kuvat eivät välttämättä toimi oikein.

Flow Festival 2008 -esiintyjät aakkosjärjestyksessä:

22-Pistepirkko
Âme
Âme & Lil’ Tony Cosmic Roots
Ane Brun
Artificial Latvamäki
Asa
Astrid Swan
Astro Can Caravan
Borko
Christian Prommer’s Drumlesson
Crystal Castles
CSS
Cut Copy
Detektivbyrån
DJ Anonymous & Fiskars Back to Back Dance Classics Extravaganza
DJ Eli Escobar
DJ Funk
Eagle Boston
Grime/Dub Step: Caspa & Rusko + Tes La Rok & Dead-O
Harmönia pres. Masters Of Skweee! Boyz of Caligula, Mesak, Randy Barracuda, V.C., Claws Cousteau, Michael Black Electro, PJVM + A Very Special Guest
Hidria Spacefolk
Huoratron
Imatran Voima
Jamie Lidell
Jesse
Joose Keskitalo ja Kolmas Maailmanpalo
Jori Hulkkonen
José James
Jungle & J-Tek: DJ Randall + Del & Boj Lucki
Kiki
Kings of Convenience
Kuusumun Profeetta
Le Corps Mince de Françoise
M.A.N.D.Y.
Martha Reeves & The Vandellas
Massive B
Moritz von Oswald trio feat. Vladislav Delay
Mr Velcro Fastener
Múm
Plutonium 74
Raappana & The Sound Explosion
Reino & The Rhinos
Robert Hood
Samuli Kemppi
Sébastien Tellier
Sebo K
Señor Coconut and His Orchestra feat. Argenis Brito
The Five Corners Quintet
The Roots
Top Billin DJs & Anonymous
TV OFF