2005

Missä ja milloin? VR-makasiinit, Helsinki. Perjantaista lauantaihin 19.-20.8.2005.
Kävijät: 5000
Lavat: 4
Artistit: 16
Kohokohdat: Makasiineilla järjestetty festivaali laajeni ja esitteli useita kansainvälisiä artisteja, jotka saapuivat Suomeen ensimmäistä kertaa.
Verkkosivut: http://archive.flowfestival.com/2005/ (Huom! Arkistoiduilla sivuilla kaikki kuvat tai linkit eivät välttämättä toimi oikein.)

Onnistuneen ensimmäisen Flow04-tapahtuman jälkeen Nuspirit Helsinki -kollektiivi päätti toteuttaa tapahtumalle jatkoa samalla ydinajatuksella: tarjota laadukasta soulia, jazzia, folkia ja ajankohtaista klubimusiikkia mielenkiintoisessa ja uniikissa tapahtumapaikassa kaupunkiympäristössä. Flow05-festivaali järjestettiin ensimmäisen vuoden tapaan kaksipäiväisenä festivaalina Helsingin keskustan sydämessä VR:n Makasiineilla 19.-20. elokuuta 2005.

Vuoden 2005 ohjelmassa kuultiin niin tyylikästä soulia ja akustista jazzia kuin tuoretta elektronista musiikkiakin. Flow05 toi esiintyjikseen artisteja, joista monet vierailivat Suomessa ensimmäistä kertaa. Ohjelmaan lukeutui mm. brittiläisen soul-musiikin ikoni Omar, James Brown Revuestakin tunnettu fantastinen funk-laulaja ja “Soul Sister #1” Marva Whitney, lukemattomia eri genrejä ja tyylilajeja suvereenisti yhdistelevä philadelphialainen tuottaja-dj King Britt sekä lukuisia Grammy-ehdokkuuksia kerännyt, nyt jo edesmennyt, jazz-vokalisti Mark Murphy yhdessä The Five Corners Quintetin kanssa. Flow’n DJ-ohjelma keskittyi toisena vuotenaan erityisesti New Yorkin soundiin ja festivaalia tähdittivätkin amerikkalalaisen DJ-kulttuurin kärkinimet Kenny ‘Dope’ Gonzalez ja DJ Spinna. Kaikki Flow05:n esiintyjät on listattu sivun lopussa.

Mark Murphy performing with The Five Corners Quintet
Mark Murphyn esiintyminen yhdessä The Five Corners Quintetin kanssa oli yksi Flow05-festivaalin kohokohtia. Kuva: © Ira Launiala

Toisena vuotenaan festivaalialue kasvoi hieman ja käyttöön otettiin myös toinen makasiinisiipi. Molempina festivaalipäivinä sisäpihalla esiteltiin musiikin lisäksi performatiivistä taidetta.  Ruokapalvelut laajenivat, kun paikalla oli useampi aasialaista ruokaa tarjonnut ruokatoimija. Myös visuaalisuus oli jälleen isossa roolissa. Makasiinien pihalla oli 40-neliömertinen jättiscreeni ja sisätiloissa visuaaleja heijastettiin useille eri pinnoille. Flow05:n visuaaleista vastasivat Amfibio.org, Visual Systeemi ja Xploitec.org -kollektiviit, joihin kuuluivat lukuisat helsinkiläiset taitelijat niin mediataiteen, elokuvataiteen, teknologian kuin graafisen suunnittelunkin aloilta. Flow05 VJ-taiteen ryhmään kuuluivat Maippi, Teemu K, *jen, Mesq, Naive, Hahmo, PHOQ, 304 ja Pseudotoad Laboratories.

Lauantaipäivällä festivaalialueella järjestettiin kaikille avointa ja ilmaista ohjelmaa, johon kuului mm. Levymessut, dj-musiikkia ja dokumenttielokuvanäytöksiä. Kuva: © Mikko Ryhänen

Jo Flow05:ta suunniteltaessa tiedettiin, että tapahtuma järjestettäisiin VR:n Makasiineilla viimeistä kertaa, ja festivaalille olisi jatkossa etsittävä uusi koti. Makasiinit oli määrä purkaa keväällä 2006, mutta ne tuhoutuivat suureksi osaksi tulipalossa vain muutamia päiviä ennen suunniteltua purkua.

Sanottua:

«Viime vuodesta kolmanneksella kävijämääriään kasvattanut Flow-tapahtuma osoitti, että kaupunkifestivaalit voivat olla suosittuja, rauhallisia ja hyväntuulisia.»
– Helsingin Sanomat

 

«Yleisö luottaa järjestäjien tyylitajuun. Tapahtuman juoni toimii läpi kiihkeän viikonlopun.»
– Keskisuomalainen

 

«If ever there was an argument against musical pigeonholing, Flow05 was it. The unifying principle was rhythm, and on offer was an intriguing mix of deep techno, soul, electronic music, acoustic jazz and a whole lot more.»
– The Observer

 

«Flow is quite possibly the best festival to emerge from Europe in the last few years.»
-Undercover Magazine

Kuvat: © Ira Launiala & Mikko Ryhänen

Jatka vuoden 2005 muistelua täällä:

Selaa arkistonettisivuja:
http://archive.flowfestival.com/2005/
Huomaathan, että arkistoiduilla vanhoilla sivuilla kaikki linkit tai kuvat eivät välttämättä toimi oikein.

Flow Festival 2005 -esiintyjät aakkosjärjestyksessä:

DJ Anonymous
Dj Didier
DJ Kenny “Dope” Gonzalez
DJ Osunlade
DJ Spinna
Husky Rescue Big Band Special
Inner City Of Berlin feat. Âme & Dixon
JazzCotech Dancers
King Britt Presents Sister Gertrude Morgan
Lifesaver vs. Wahoo vs. Straight No Chaser Magazine DJ’S
Made In Detroit feat. Jori Hulkkonen, Lil Tony & Ender
Mark Murphy with The Five Corners Quintet
Marva Whitney
Omar
The Five Corners Quintet feat. Okou
Ville Walo & Kalle Hakkarainen: Odotustila