2004

Missä ja milloin? VR-makasiinit, Helsinki. Perjantaista lauantaihin 20.-21.8.2004.
Kävijät: 4000
Lavat: 3
Artistit: 13
Kohokohdat: Ensimmäinen Flow esitteli omintakeista ja persoonallista tarjontaa ponnistaen jazz- ja teknoklubien hämyistä ja vuosituhannen alun Helsingin kesäisistä puistotunnelmista. Uusi tapahtuma entisillä VR-makasiineilla otettiin innostuneesti vastaan.
Verkkosivut: http://archive.flowfestival.com/2004/ (Huom! Arkistoiduilla sivuilla kaikki kuvat tai linkit eivät välttämättä toimi oikein.)

Kaikkien aikojen ensimmäinen Flow-festivaali, “Flow04 – Nuspirit Helsinki Festival”, järjestettiin Helsingin keskustassa vanhoilla VR-makasiineilla nykytaiteen museo Kiasman vieressä kaksipäiväisenä tapahtumana 20.-21.8.2004. Nuspirit Helsinki -kollektiivin järjestämässä ensimmäisessä Flow’ssa maksullinen ohjelma juhlittiin klubi-illoissa, ja päivällä yleisölle tarjottiin ilmaista ja ikärajatonta päiväohjelmaa. Tapahtuma toteutettiin tiedotusyhteistyössä Helsingin juhlaviikkojen kanssa.

Kaksipäiväisen tapahtuman iltaklubeilla esiintyivät mm. amerikkalaisen uuden aallon soul-laulaja Marlena Shaw, brittiläinen DJ-legenda Norman Jay, kahdeksanhenkisen live-bändin kanssa esiintynyt hiphop-artisti Ty, berliiniläinen Jazzanova, Nuspirit Helsinki live, The Five Corners Quintet vieraineen, italialainen tuottaja-DJ Nicola Conte sekä Bugz in the Attic -kollektiivin DJ Seiji tukenaan mc MG. Kaikki ensimmäisen Flow’n esiintyjät on listattu sivun lopussa.

Brittiläis-nigerialainen hiphop-tähti Ty hurmasi Flow-yleisön kahdeksanhenkisen livebändinsä kanssa.

Lauantain päivätapahtumassa oli tarjolla helsinkiläis-DJ:tä, kiinnostavimpien levykauppojen levykirppis, katutaidetta, Kabukin tuottama korealainen ravintola sekä elokuvia ja videotaidetta.

Uuden festivaalin kantavana ideana oli esitellä musiikkia, jota Flow’n tekijät pitivät itse mielenkiintoisena sekä tuoda Helsinkiin sen hetken kiinnostavimpia kansainvälisiä nimiä. Se tarkoitti ajankohtaisuuden seuraamista, mutta ei ainoastaan uuden musiikin perässä juoksemista. Flow04 esitteli rytmimusiikkia, jonka juuret olivat etenkin jazzissa ja soulissa, ja joka oli kuitenkin samalla kiinni 2000-lukulaisessa klubiestetiikassa.

Flow järjestettiin Helsinkin keskustassa VR:n makasiinella vuosina 2004 ja 2005.

Nimi “Flow” syntyi kuvaamaan uuden tapahtuman ja sen tekijöiden tavoitetta kiteyttää Helsingin sen hetkinen ajan henki ja virtaus sekä nostaa esille ja edistää eteenpäinkatsovaa ja kansainvälistä kaupunkikehitystä. Tapahtuman nimen rinnalla myös visuaalisen ilmeen haluttiin säväyttävän. Ensimmäisen festivaalijulisteen taustalla oli Jani “Alfons” Tolin.

Kiinnostavan ja ajankohtaisen musiikin ohella Flow halusi panostaa erityisesti tapahtuman tunnelmaan ja tapahtumapaikan ulkoasuun. Keskeisiä kivijalkoja tähän olivat urbaani sijainti Helsingin ytimessä, viihtyisä tapahtumapaikka, visuaalisesti miellyttävä sisustus, kiinnostava muu ohjelma sekä houkuttelevat ja herkulliset ruoka- ja juomapalvelut.

Kaikkien aikojen ensimmäinen Flow otettiin vastaan innostuneesti. Tunnelman ja elämyksen luomisessa oltiin onnistuttu ja se tarjosi erinomaiset eväät kohti päätöstä toteuttaa tapahtuma myös seuraavana vuonna.

Sanottua:

«Ehdottomasti yhdet vuoden parhaista bileistä»
– Rumba

 

«Suomalaisen rytmimusiikin tarjonta on muuttunut […] Kuka olisi ennustanut viisi vuotta sitten, että Nuspiritin, Five Corners Quintetin tapaiset yhtyeet ja Flow vievät Suomea maailmankartalle?»
– Helsingin Sanomat

Jatka vuoden 2004 muistelua täällä:

Selaa arkistonettisivuja:
http://archive.flowfestival.com/2004/
Huomaathan, että arkistoiduilla vanhoilla sivuilla kaikki linkit tai kuvat eivät välttämättä toimi oikein.

Flow Festival 2004 -esiintyjät aakkosjärjestyksessä:

Club Wahoo! with Leftside Ensemble DJs
Jazzanova
Jori Hulkkonen vs. Nuspirit Helsinki DJs (Lil’ Tony & Ender): Made in Detroit
Lifesaver presents: MC Ruudolf, Hypeman Karri Koira & DJ Allekirjoittanut
Lifesaver-levykaupan DJ:t Didier, Anonymous, Pirkka ja Pablo
Marlena Shaw (live)
Nicola Conte
Norman Jay
Nuspirit Helsinki live featuring Teddy Rok and Guests
Ricky Tick Records presents: DJ Go-Go Antti with August Ekström, Dalindèo live and special guest Nicola Conte
Seiji (Bugz in the Attic) with MC MG
The Five Corners Quintet live
Ty (live)