Esteettömyys

SAAVUTETTAVUUS & ESTEETTÖMYYS

Olemme konsultoineet asiantuntijayritys Riesa Consultativea tapahtuman esteettömyydestä ja pyrkineet parantamaan esteettömyyttä yrityksen ohjeistuksen mukaisesti. Lisäksi pyrimme edistämään tapahtuman kokonaisvaltaista saavutettavuutta kiinnittämällä erityistä huomiota turvallisuuteen ja yhdenvertaisuuteen. Alta löydät yleisempiä asioita tapahtuman saavutettavuuteen liittyen. Jos tarvitset lisätietoa Flow’n saavutettavuudesta ja esteettömyydestä, voit laittaa sähköpostia osoitteeseen office@flowfestival.com.

FESTIVAALIALUEEN ESTEETTÖMYYS

Flow Festival järjestetään Helsingin Suvilahdessa. Alue on suurilta osin asfaltoitu ja kulkemisympäristönä tasainen ja kova. Alueella on kuitenkin myös korokkeita ja soraisia kohtia, joita olemme pyrkineet tasoittamaan. Koko festivaalialue on suunniteltu niin, että kaikille esiintymispaikoille ja ravintola-alueille pääsee kulkemaan pyörätuolilla ja muilla liikkumisen apuvälineillä.

Black Tentin esiintymislavan edustan maasto on osittain kivistä hiekkaa, mikä tekee alueesta osin esteellisen. Lisäksi Black Tentin ruokamyyntialueella on kivihiekkaa, mikä tekee alueesta osin esteellisen. Muut ruokamyyntialueet ovat esteettömiä. Jokainen ruokamyyntialue on kalustettu niin, että tuoleja voi siirtää pöytien äärestä sivuun.

Main Stagella, Silver Arenalla ja Black Tentissä on erilliset esteettömät katselulavat. Kaikkien katselulavojen koko on 6 m x 4 m, korkeus 60 cm. Katselulavoille on myös varattu istuimia.

Katselulavoille ovat tervetulleita kaikki sitä tarvitsevat henkilöt, eikä oletuksena ole esimerkiksi apuvälineen käyttö. Katselulavat ovat tarkoitettu myös esimerkiksi näkövammaisten keikkakokemuksen parantamiseksi.

Vammaisen avustaja ja seuralaiset ovat lähtökohtaisesti tervetulleita katselulavoille mukaan, sillä emme halua eristää vammaisia seuralaisistaan. Katselulavojen täyttyessä on kuitenkin kohtuullista pyytää seuralaisia siirtymään korokkeen viereen, jotta korokkeelle mahtuisi mahdollisimman moni sitä todellisuudessa tarvitseva

Gold Arealle on esteetön kulku Resident Advisor Front Yardin läpi. Järjestyksenvalvojat auttavat tarvittaessa kulkemisessa Gold Arealle. Gold Arealla on lisäksi esteetön WC ja alueen palvelut ovat saavutettavissa esteettömästi. Gold Area ei valitettavasti kuitenkaan ole täysin esteetön, sillä alue on suurelta osin loiva nurmialue, jonka maasto on epätasaista.

Kulku Tiivistämön Gold Arealle:

Lauantaina ja sunnuntaina Tiivistämö on avoinna Gold-asiakkaille. Tiivistämön Gold Arealle on mahdollista saapua esteettömällä hissillä Tiivistämön pääovien vasemmalta puolelta Ciroc Cocktail Barin kautta. Hissi sijaitsee baaritiskin päädyssä. Huomaathan, että hissin käyttö edellyttää Gold-rannekkeen, jonka alueen järjestyksenvalvoja tarkistaa ennen hissin käyttöä. Tiivistämön pääovilla on myös kiinteä ramppi, mutta se ei täytä kaltevuudeltaan esteettömyyden standardeja.

Tiivistämössä on pääovien läheisyydessä Gold-asiakkaiden käytössä esteetön WC. Lue lisää Tiivistämön esteettömyydestä: https://tiivistamo.fi/mika-tiivistamo/esteettomyys/

Kaikki esteettömät kulkureitit ja palvelut on merkitty esteettömyyssymbolin avulla:

Flow’n tapahtuma-alue on kalustettu väljästi. Kalusteiden ääreen pääsee myös apuvälineiden kanssa. Festivaalialueella on tasaisin väliajoin istuimia levähtämistä varten Kulkureitit ovat mahdollisimman tasaisia ja kovia säästä riippumatta. Kynnykset ja selkeät korkeuserot on merkitty kontrastilla tai maalaamalla, tai ne on luiskattu.

AVUSTAJAT, TULKIT, OPPAAT, AVUSTAJAKOIRAT

Apuvälinettä käyttävä tai avustaajaa tarvitseva henkilö ostaa tapahtumaan tavallisen lipun. Avustaja pääsee aina veloituksetta tapahtumaan avustettavan kanssa. Avustaja ei tarvitse omaa erillistä ranneketta tai lippua. Emme edellytä erillistä korttia tai todistusta vammaisuudesta. EU:n vammaiskortin näyttäminen voi kuitenkin helpottaa asiointia portilla, jos vamma ei ole näkyvä. Avustajakäytäntö koskee myös tulkkeja. Avustaja- ja opaskoirat ovat tervetulleita tapahtumaan, ja saat koiralle vettä festivaalin vesipisteistä, jotka on merkitty aluekarttaan.

SAAPUMINEN

Flow Festivalin festivaalialue sijaitsee Suvilahdessa, lähellä Helsingin keskustaa. Alueen katuosoite on Parrukatu, 00540 Helsinki. Tapahtuma-alueen läheisyyteen pääsee julkisilla kulkuvälineillä.

Julkisen liikenteen lähimmät pysäkit ja asemat ovat:
Metro – Sörnäinen ja Kalasatama
Bussit – Suvilahti ja Sörnäinen (M)
Raitiovaunu – Sörnäinen (M), Lintulahti, Helsinginkatu ja Kaarlenkatu

Festivaalialue sijaitsee HSL:n AB-vyöhykkeellä. Huomaathan, että HSL:n matkalippua ei voi ostaa pelkälle A-vyöhykkeelle vaan tarvitset joko AB-; ABC- tai ABCD-lipun saapuessasi festivaalille joukkoliikenteellä. Lue lisää vyöhykkeistä täältä: https://www.hsl.fi/liput-ja-hinnat/hsl-alue-ja-vyohykkeet.

Lisätietoa lippujen hinnoista ja ostamisesta löydät täältä: https://www.hsl.fi/liput-ja-hinnat.

Tarkempaa tietoa julkisista kulkuneuvoista ja reitit lähtöpisteestä Suvilahteen löydät HSL:n Reittioppaasta: https://reittiopas.hsl.fi/etusivu.

Lisätietoja julkisten kulkuvälineiden esteettömyydestä löydät täältä: https://www.hsl.fi/matkustaminen/esteettomyys.

Tapahtuma-alueen lähettyvillä ei valitettavasti ole pysäköintimahdollisuutta. Invataksin voi kuitenkin tilata saattoliikenteen pysähtymispaikalle, joka sijaitsee Flow’n infopisteen läheisyydessä, Parrukujan ja Hanasaarenkadun risteyksessä. Huomaathan, että saattoliikenteen pysähtymispaikka ei ole yleinen taksitolppa, mutta invataksit voi tilata siihen. Invataksit pääsevät ajamaan paikalle Hanasaarenkadun kautta, jossa järjestyksenvalvojat opastavat autoja. Invataksin asiakkaat pääsevät kulkemaan pysähtymispaikan huoltoportista ulos ja sisään festivaalialueelle.

Festivaalialueen pääportilla on tasainen ja merkitty esteetön kaista. Tämä kaista sijaitsee vasemmalla, pikakaistan vieressä.

ESTEETÖN RANNEKKEENVAIHTO

Suvilahden rannekkeenvaihtopisteellä on esteettömyyssymbolilla merkitty erillinen madallettu palvelutiski. Alue tällä kaistalla on kiinteä ja tasainen. Reitti kaistalla on yhden (1) metrin levyinen. Myös Helsingin keskustassa sijaitsevalla rannekkeenvaihtopisteellä on esteetön palvelutiski.

KUULEMISYMPÄRISTÖ

Valitettavasti Flow ei ole kuulemisympäristöltään esteetön, sillä tapahtumassa ei ole käytössä induktiosilmukkaa.

ESTEETTÖMÄT WC:T

Alueen kaikilta WC-alueilta löytyy bajamaja-tyyppisiä esteettömiä WC:itä. Esteettömät vessat on sijoitettu saavuttettavasti heti ensimmäiseksi WC-alueelle saapuessa.

Main Stagen esteettömän katselulavan läheisyyteen on järjestetty aidan taakse esteetön WC, johon portilla päivystävä järjestyksenvalvoja päästää asiakkaan pyydettäessä. Myös Black Tentin katselulavan läheisyyteen on toteutettu samanlainen järjestely. Silver Arenan katselulavan välittömässä läheisyydessä sijaitsee yleinen WC-alue esteettömine vessoineen. The Other Sound x Sun Effects -venuelta löytyy esteetön sisä-WC, joskaan tilan esteetön WC ei täytä täysin ominaisuuksiltaan tämän päivän standardeja. Kattilahallin WC:n ovi aukeaa ulospäin. Leveydeltään tila on 145 cm. WC-istuimen sivuilla on tilaa vasemmalla puolella 60 cm ja oikealla puolella 70 cm. Etäisyys istuimelta ovelle on 155 cm. Peloton-ravintolasta löytyy myös esteetön sisä-WC. Pelottoman esteetön WC on tilava ja kääntymistilaa on runsaasti. Pelottoman esteetön WC-tila on leveydeltään 220 cm ja etäisyys WC-istuimelta ovelle on 170 cm. Wc-istuimen sivuilla on tilaa molemmilla puolilla 100 cm, mutta oikealla puolella vapaan tilan täyttää hoitopöytä. Ovi aukeaa ulospäin.

Flow Festivalilla on käytössä Vessapassi. Vessapassin haltijalla on oikeus päästä esimerkiksi esteettömään WC:hen tai yleisiin WC-tiloihin ilman jonottamista. Vessapassin tarkoituksena on helpottaa esimerkiksi suolistosairauksia sairastavien festivaalikokemusta. Otathan Vessapassin haltijat huomioon asioidessasi Flow Festivalin WC-tiloissa!

 

YHDENVERTAISUUS

Flow Festival on sitoutunut tasa-arvon, oikeudenmukaisuuden ja yhdenvertaisuuden periaatteisiin. Jokainen on tervetullut festivaalille omana itsenään, emmekä hyväksy minkäänlaista häirintää tai syrjintää alueella. Edellytämme koko henkilökunnalta sekä kumppaneilta ja alihankkijoilta sitoutumista samoihin arvoihin. Mikäli kohtaat itse tai todistat häirintää tai syrjintää, raportoithan asiasta välittömästi lähimmälle järjestyksenvalvojalle tai infoon. Järjestyksenvalvojat tunnistat keltaisista ja oransseista huomioliiveistä.

YHDENVERTAISUUS- JA HÄIRINTÄYHDYSHENKILÖ

Flow Festivalilla työskentelee puolueeton yhdenvertaisuus- ja häirintäyhdyshenkilö. Flow Festival tarjoaa häirintäyhdyshenkilön palvelut mahdollisten häirintätilanteiden varalle ja palvelu on tarkoitettu kaikille festivaalivieraille, työntekijöille, vapaaehtoisille ja esiintyjille.

Flow’n häirintäyhdyshenkilönä toimii terveydenhuollon ammattilainen, jonka tehtävänä on olla puolueettomana tukijana kaikille, jotka ovat kokeneet minkäänlaista syrjintää, häirintää, ahdistelua tai epäasiallista kohtelua. Häirintätilanteet pyritään hoitamaan ensisijaisesti ratkaisukeskeisesti ja tarvittaessa voidaan ohjata saamaan apua sopivan palvelun piiriin. Häirintäyhdyshenkilö voi myös auttaa tilanteiden selvittelyssä yhdessä muiden festivaalin työntekijöiden kanssa moniammatillisesti. Häirintäyhdyshenkilöllä on salassapitovelvollisuus.

Tavoitteena on tehdä Flow Festivalista mahdollisimman turvallinen tila kaikille osapuolille sekä edistää yhdenvertaisuuden toteutumista. Fyysinen ja psyykkinen koskemattomuus on kaikkien oikeus ja jokaisen täytyy voida saada tuntea olonsa turvalliseksi ilman pelkoa minkäänlaisesta syrjinnästä tai häirinnästä, seksuaalisesta tai verbaalisesta ahdistelusta tai muutoin epäasiallisesta kohtelusta ja käytöksestä.

 

TURVALLISUUS

Flow on tunnettu turvallisena festivaalina, mutta tiedostamme haasteet, jotka liittyvät suuren yleisötapahtuman turvallisuuteen. Yhdessä festivaaliyleisön, alihankkijoiden ja muiden festivaalin sidosryhmien kanssa pyrimme luomaan tapahtuman, johon jokaisen on turvallista osallistua ja jossa jokaisella on hyvä olla. Alueen turvallisuudesta ja järjestyksenvalvonnasta vastaa Securitas Oy.

TERVEYSTURVALLISUUS

Kiinnitämme erityistä huomiota asiakkaiden ja henkilökuntamme terveysturvallisuuteen festivaalilla. Olemme sitoutuneet noudattamaan ajankohtaisia vironomaisten sekä Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen THL:n ohjeistuksia. Festivaalialueella on useita käsienpesupisteitä, joista jokaiselta löytyy saippuaa ja käsidesiä. Henkilökunta ja ravintolat on ohjeistettu noudattamaan yhteisiä turvallisuus- ja hygieniaohjeistuksia. Osallistuthan Flow Festivalille vain terveenä!

KULKUREITIT JA MAHDOLLISET VAARATILANTEET

Tapahtuma-alueen kulkureitit ovat avoimia ja alue on väljä. Pidämme huolen, ettei pullonkauloja muodostu. Tarkkailemme järjestyksenvalvonnan kanssa tilannetta jatkuvasti, ja teemme tarvittaessa muutoksia alueeseen ja käytäntöihin. Olemme varautuneet monenlaisiin mahdollisiin vaaratilanteisiin ja tiedotamme yleisöä toimintaohjeista tarvittaessa lavojen screenien teksteillä, lavajuonnoilla, Flow’n mobiilisovelluksen kautta ja somekanavissa. Jos havaitset Flow’ssa turvallisuuspuutteita, pyydämme ilmoittamaan niistä matalalla kynnyksellä lähimmälle järjestyksenvalvojalle tai office@flowfestival.com osoitteeseen.

KYSYMYKSET, MUUT ONGELMATILANTEET JA ENSIAPU

Tapahtuma-alueen turvallisuuteen liittyvissä kysymyksissä ja muissa ongelmatilanteissa, kuten esimerkiksi ahdistavaa tai epäsopivaa käytöstä kokiessa tai nähdessä, voit kääntyä lähimmän järjestyksenvalvojan puoleen. Keltaliivisten järjestyksenvalvojien puoleen voi kääntyä kaikissa tapahtuma-alueen turvallisuuteen liittyvissä kysymyksissä ja muissa ongelmatilanteissa.

Voit myös tarvittaessa hakeutua päälavan oikealla puolella sijaitsevaan ensiapupisteeseen. Ensiapupisteellä päivystävät Suomen Punaisen Ristin ensiaputyöntekijät ovat koulutettuja vastaamaan monenlaisiin tilanteisiin ja antavat tarvittaessa myös henkistä ensiapua. Lisäksi SPR:n ensihoidon työntekijät ja SPR:n ennaltatehkäisevän päihdehuollon työntekijät kiertävät alueella. Tunnistat heidät SPR:n punaisista asuista. Alueella auttavat myös Flow’n infon vapaaehtoiset, jotka tunnistat vaaleanpunaisista info-huomioliiveistä. Heiltä voit kysyä kaikesta festivaalia ja esteettömyyttä koskevasta. He jakavat myös korvatulppia.

Jos tarvitset lisätietoa Flow’n saavutettavuudesta ja esteettömyydestä, voit laittaa sähköpostia osoitteeseen office@flowfestival.com.

Tervetuloa Flow’hun!