SustainableFlow
Sustainable Flow on Flow Festivalin vastuullisuusohjelma. Se on jatkuvasti kehittyvä kokonaisuus, jonka tarkoitus on taata Flow’n toiminnan ympäristövastuullisuus, sosiaalinen vastuullisuus ja taloudellinen vastuullisuus.
Ympäristövastuu
Flow Festivalin hiilijalanjälki on laskettu ja kompensoitu vuosina 2009–2019 kansainvälisin standardein valvottuihin projekteihin. Vuonna 2021 käynnistimme kestävän tulevaisuuden asiantuntijayritys D-matin kanssa uuden tutkimushankkeen, joka pyrkii pelkän hiilijalanjälkilaskennan ja sen kompensoinnin sijaan selvittämään tarkemmin koko festivaali-ekosysteemin vaikutusta ympäristölle sekä kehittämään uusia työvälineitä kohti entistä ympäristövastuullisempaa festivaalituotantoa. Tutkimushanketta luotsaa Suomen johtavan resurssiviisauden asiantuntijan Michael Lettenmeierin perustama D-mat, ja sille on myönnetty Euroopan unionin NextGenerationEU -rahoitusta Suomen kestävän kasvun ohjelmasta.
Tutkimuksessa vuoden 2022 Flow Festivalilla toteutettiin laajennettu hiilijalanjälkilaskenta, joka huomioi myös epäsuorat päästöt tuotannon tarvitsemien palveluketjujen taustalla, esimerkiksi laitteissa käytettyjen metalliosien tuotannon aina kaivoksista tapahtumapaikalle asti. Lisäksi toteutettiin festivaalin materiaalijalanjälkilaskenta, jonka avulla voitiin arvioida festivaalin aiheuttamaa luonnonvarojen kulutusta ja kokonaisvaltaisempaa ekologista vaikutusta. Laskelmien avulla saimme entistä tarkemman kuvan tapahtuman eri osa-alueiden ympäristökuormituksesta, ja tulosten perusteella Flow ja D-mat luovat uusia ratkaisuja festivaalin ilmastovaikutusten ja luonnonvarojen kulutuksen pienentämiseksi. Laskelmista tehty raportti Flow Impacts julkistettiin maaliskuussa. Tutkimuksen seuraavassa vaiheessa tuotamme vuoden 2023 aikana koko tapahtuma-alalle räätälöity luonnonvarojen käytön ja ekologisen jalanjäljen budjetointityökalun, jonka avulla tapahtumat voivat suunnitella, seurata ja vähentää ympäristökuormitustaan.
D-matin suorittamien laskelmien ja asiantuntijatiedon perusteella lyhensimme Flow Festival 2022 -tapahtuman aiheuttamaa luontovelkaa lahjoituksella suomalaisia ikimetsiä suojelevalle Luonnonperintösäätiölle. Lahjoituksen kokonaissumma perustuu festivaalin vuoden 2022 materiaalijalanjälkeen (7 780 tonnia) ja hiilijalanjälkeen (2 760 tonnia kg CO2e). Lahjoitus tehtiin alkuvuonna 2023 ja sen kokonaissummalla saadaan suojeltua neljä hehtaaria suomalaista ikimetsää. Flow Festivalin luontovelan lyhentämistä on tarkoitus jatkaa tulevina vuosina Luonnonperintösäätiön kautta.
Flow Festival luopui vuonna 2022 täysin punaisesta lihasta ja siipikarjasta ruokavalikoimassaan. Linjaus koskee niin yleisön kuin artistien ja henkilökunnan ruokaa. Jokaisella ravintolalla on lisäksi ruokalistallaan vähintään yksi vegaaninen annos, ja 10 % kaikista ravintoloista on täysin vegaanisia. D-matin kanssa toteutettu tutkimushanke todisti, että punaisesta lihasta ja siipikarjan lihasta luopumisesta johtuen vuoden 2022 festivaalilla kulutetun ruoan ilmastovaikutus oli lähes puolet pienempi kuin vuonna 2019. Lue koko tutkimus täällä.
Flow ohjaa ja kouluttaa festivaalin ruokamyyjiä ekologisen ruoan tarjoamiseen. Ruokamyyjät saavat tuekseen kestävän kehityksen mukaisen ruokamyynnin Sustainable Meal -ohjeistuksen, jossa kiinnitetään huomiota muun muassa luomu-, lähi- ja sesonkituotteiden käyttöön, raaka-aineiden alkuperään ja eettisyyteen, ruoan tuotannon energiatehokkuuteen, logistiikkaan sekä pakkausmateriaaleihin. Ohjeistuksen avulla jokainen ruokamyyjä lisäävät valikoimaansa myös erityisen, Sustainable Meal -merkinnällä varustetun kestävän annoksen.
Oman juomapullon voi täyttää tapahtuman vesipisteissä. Hanavettä juomalla voi vähentää muovijätteen määrää ja pienentää omaa ympäristökuormaansa. Hanaveden juominen on ekologisin juomavaihtoehto. Lisäksi tapahtumassa myydään lukuisia kotimaisia, vastuullisesti valmistettuja juomia sekä runsaasti alkoholittomia vaihtoehtoja.
Flow lajittelee ja kierrättää kaiken tapahtumasta syntyvän jätteen. Pyrimme ohjaamaan kaiken jätteen hyötykäyttöön: joko energiatuotantoon tai jätemateriaalien uusiokäyttöön. Tavoitteena on vähentää poltettavan sekajätteen määrää ja maksimoida biojätteen ja muiden uusiokäytettävien jätemateriaalien osuutta edelleen. Esimerkiksi kaikki ruokailuvälineet, mukit ja lautaset ovat biohajoavia. Vuonna 2023 tehostamme entisestään jätteidenkäsittelyä yhteistyössä L&T:n kanssa. Tarkoitus on siirtyä muun muassa pakattuun biojätteeseen, mikä tekee lajittelusta ja käsittelystä helpompaa. Lisäksi lisäämme opastusta festivaalin kierrätyspisteillä. Myös kaikki ylijäämäinen rakennusmateriaali pyritään lahjoittamaan eteenpäin hyötykäyttöön.
Etsimme kestäviä ja monivuotisia ratkaisuja tapahtuman tuotannon kaikkiin vaiheisiin ja toteutukseen. Pyrimme käyttämään muun muassa kalusteissa ja somisteissa kierrätettyjä, uudelleensijoitettavia ja pitkäikäisiä materiaaleja. Vältämme uusia hankintoja mahdollisuuksien mukaan, mutta niitä tehdessä suosimme kierrätysmateriaaleja, lähituotantoa ja uusiokäyttöä.
Flow Festival käyttää teollisuuden jätteistä ja tähteistä tuotettua, uusiutuvaa NesteMy-dieseliä ja -polttoöljyä kaikissa generaattoreissa, työkoneissa ja tuotannon autoissa. Festivaalilla ei käytetä lainkaan fossiilisia polttoaineita. Lisäksi pyrimme jatkuvasti tehostamaan festivaalin sähkösuunnittelua ekologisemmaksi ja taloudellisemmaksi.
Flow Festival järjestetään Suvilahdessa lähellä Helsingin keskustaa. Flow’hun on helppo saapua pyörällä, kävellen tai julkisia kulkuvälineitä käyttäen. Festivaalialueen läheisyydessä on ilmainen pyöräparkki, jonne pyörän voi jättää tapahtuman ajaksi. Julkisen liikenteen vuoroja lisätään festivaalin ajaksi, ja esimerkiksi yömetro liikennöi kaksi tuntia normaalia pidempään.
Flow Festival on vuodesta 2012 asti käyttänyt Ekokompassi-ympäristöjärjestelmää ympäristötyönsä kehittämiseen. Vuonna 2022 festivaalin Ekokompassi-sertifikaatti auditoitiin ja päivitettiin.
Olemme lisäksi tehneet yhteistyötä John Nurmisen Säätiön kanssa. Jo vuosien ajan kävijämme ovat voineet tukea Itämeren suojelutyötä valitsemallaan lahjoitussummalla festivaalilipun oston yhteydessä. Vuonna 2022 lahjoituksia säätiölle saatiin kerättyä yhteensä 6 726 euroa. Säätiön hankkeissa parannetaan Itämeren tilaa vähentämällä mereen kohdistuvaa kuormitusta ja ympäristöongelmia, kuten rehevöitymistä ja luontokatoa. Lue John Nurmisen Säätiön kokoamat 30+1 tapaa pelastaa Itämeri, joita jokainen voi tehdä omassa arjessaan.
Sosiaalinen vastuu
Flow Festival on sitoutunut edistämään tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta ja oikeudenmukaisuutta kaikessa toiminnassaan. Jokainen on tervetullut festivaalille omana itsenään, emmekä hyväksy minkäänlaista syrjintää. Edellytämme koko henkilökunnalta sekä kumppaneilta ja alihankkijoilta sitoutumista samoihin arvoihin. Vuonna 2022 toteutimme kyselyn kävijöillemme, johon vastasi yli 9000 festivaalivierasta. 93 % mielipiteensä antaneista vastaajista koki, että yhdenvertaisuus toteutui Flow’ssa erittäin tai melko hyvin. Pyrimme edelleen edistämään yhdenvertaisuuden toteutumista festivaalillamme ja otamme mielellään kehitysideoita vastaan sähköpostilla osoitteeseen office AT flowfestival.com.
Flow Festival on sitoutunut kaikessa toiminnassaan yhdenvertaisuusperiaatteisiin. Työstämme jatkuvasti omia tapojamme kehittyä rehellisesti ja vastuullisesti sekä arvioimme yhdenvertaisuuden toteutumista suunnitelmallisesti. Työntekijämme ovat sitoutuneet yhteiseen eettiseen ohjeistukseen. Markkinointiviestinnässä esitämme tuote-, palvelu-, hinta- ja muut tekijät selkeästi ja totuudenmukaisesti emmekä käytä harhaanjohtavia ilmaisuja. Mediasuhteita hoitavat nimetyt vastuuhenkilöt. Vastaamme aktiivisesti ja rehellisesti asiakaspalautteisiin, niin festivaalin aikana kuin ympäri vuoden.
Lisäksi Flow Festival edistää yhdenvertaista musiikkialaa. Olemme sitoutuneet Yhdenvertainen musiikkiala -hankkeen toimintaperiaatteisiin. Backstage-alueellamme on käytössä turvallisemman tilan periaatteet, joita jokainen backstagella työskentelevä henkilö sitoutuu noudattamaan.
Flow Festivalin ohjelmistovalinnat tehdään moninaisuus huomioiden ja kunkin lavan ohjelmisto pyritään muodostamaan sukupuolen, kansalaisuuden, etnisyyden ja iän puolesta moninaiseksi. Flow’ssa on esillä genrejen moninaisuus niin musiikin, taiteen kuin ruoankin osalta. Flow on mukana eurooppalaisessa Keychange-aloitteessa, jonka tavoite on parantaa aliedustettujen sukupuolten asemaa musiikkiteollisuudessa muun muassa sitoutumalla valitsemaan esiintyjiksi yhtä paljon miehiä ja naisia sekä trans- tai muunsukupuolisia ihmisiä vuoteen 2022 mennessä. Flow’ssa tavoite onkin saavutettu jo vuosia aiemmin: vuonna 2019 esiintyvistä ryhmistä 65 prosentissa ja vuonna 2022 55 prosentissa oli mukana naisia sekä trans- tai muunsukupuolisia jäseniä.
Teemme yhteistyötä voittoa tavoittelemattoman Startup Refugees -verkoston kanssa, joka tukee pakolaisia ja maahanmuuttajia työllistymisessä ja yrittäjyydessä. Lisäksi olemme järjestäneet yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa vuodesta 2021 alkaen 18–28-vuotiaille helsinkiläisille suunnattua Helsinki Flow School -koulutusta, jossa opitaan ymmärtämään laajasti tapahtumatoimialaa ja sen tarjoamia työmahdollisuuksia. Vapaaehtoistemme joukossa on lisäksi useita erilaisia yhteiskunnallisia toimijoita, muun muassa hyväntekeväisyys- ja eläinsuojelujärjestöjä, jotka tekevät varainkeruuta festivaalilla vapaaehtoisvoimin.
Flow Festival ei hyväksy lakien rikkomista emmekä koskaan kehota tai ohjeista ketään rikkomaan voimassa olevaa lainsäädäntöä. Teemme työtämme ammattimaisesti, eettisesti ja vastuullisesti, sekä ympäristön että yhteiskunnan kannalta kestävällä tavalla. Kunnioitamme sekä työntekijöidemme että kaikkien muidenkin oikeutta yksityisyyteen. Keräämme, käytämme ja säilytämme henkilötietoja vain silloin kun se on toimintamme kannalta perusteltua. Teemme yhteistyötä ja keskustelemme avoimesti kenttämme järjestöjen, viranomaisten ja muiden päättäjien kanssa.
Festivaalialue on suunniteltu mahdollisimman esteettömäksi. Festivaalialueen esteettömyyttä on suunniteltu yhteistyössä Riesa Consultativen kanssa ja pyrimme huomioimaan esimerkiksi liikuntarajoitteiset kävijät entistäkin paremmin. Liikuntarajoitteisen tai muun avustajaa tarvitsevan henkilön avustaja pääsee tapahtumaan ilmaiseksi. Lisäksi Flow Festival on Vammaiskorttikohde ja Vessapassi-paikka. Suurena yleisötapahtumana Flow’lla on edelleen tehtävää, jotta se olisi mahdollisimman saavutettava aivan kaikille. Kehitämme tapahtuman saavutettavuutta jatkuvasti ja otamme vastaan parannusehdotuksia sähköpostilla osoitteeseen office AT flowfestival.com. Lue myös lisää festivaalin esteettömyydestä täällä.
Flow on tunnettu turvallisena festivaalina. Tiedostamme kuitenkin haasteet, jotka liittyvät suuren yleisötapahtuman turvallisuuteen. Yhdessä festivaaliyleisön, alihankkijoiden ja muiden festivaalin sidosryhmien kanssa pyrimme luomaan tapahtuman, johon jokaisen on turvallista osallistua ja jossa jokaisella on hyvä olla. Vuonna 2022 toteutimme kävijäkyselyn, johon vastasi yli 9000 festivaalivierasta. 97 % vastaajista tunsi olonsa erittäin tai melko turvalliseksi Flow’ssa. 96 % vastaajista ei kokenut itse tai havainnut muihin kohdistuvaa seksuaalista häirintää festivaalilla. 94 % vastaajista ei kokenut itse tai havainnut muihin kohdistuvaa kiusaamista tai muuta väkivaltaa Flow’ssa. Vaikka tulokset ovat erittäin hyviä, pyrimme jatkuvasti kehittämään ja parantamaan festivaalin turvallisuutta entisestään.
Flow Festivalin tapahtuma-alue ja kulkureitit ovat väljiä. Näin varmistamme, ettei pullonkauloja muodostu. Tarkkailemme järjestyksenvalvojien kanssa tilannetta jatkuvasti, ja teemme tarvittaessa muutoksia alueeseen ja käytäntöihin. Olemme varautuneet monenlaisiin mahdollisiin vaaratilanteisiin ja tiedotamme toimintaohjeista yleisöä tarvittaessa screen-teksteillä, lavajuonnoilla, Flow’n mobiilisovelluksen kautta ja somekanavissa. Lisäksi SPR tuo vuosittain festivaalille ensiapupisteen sekä kiertävän ensiaputiiminsä.
Flow Festival panostaa fyysisen turvallisuuden lisäksi festivaalin henkiseen ja sosiaaliseen turvallisuuteen. Mahdollisten häirintätilanteiden varalta festivaalilla päivystää yhdenvertaisuus- ja häirintäyhdyshenkilö, jonka palvelu on tarkoitettu kaikille festivaalivieraille, työntekijöille, vapaaehtoisille ja esiintyjille. Lue lisää häirintäyhdyshenkilöstä täällä.
Festivaalialueella on lisäksi runsaasti keltaliivisia järjestyksenvalvojia, jotka auttavat yleisöä kaikissa tilanteissa. Heidän puoleensa voi kääntyä kaikissa tapahtuma-alueen turvallisuuteen liittyvissä kysymyksissä, ahdistavaa tai epäsopivaa käytöstä kokiessa tai todistaessa sekä muissa ongelmatilanteissa. Lisäksi SPR:n ennaltaehkäisevän päihdehuollon työntekijät kiertävät festivaalialueella. Alueella apua tarjoavat myös Flow-infon vapaaehtoiset, jotka tunnistaa vaaleanpunaisista INFO-huomioliiveistä. Heitä voi lähestyä matalalla kynnyksellä mitä vain asiaa koskien.
Flow Festival kiinnittää erityistä huomiota asiakkaiden ja henkilökuntamme terveysturvallisuuteen festivaalilla. Olemme sitoutuneet noudattamaan ajankohtaisia viranomaisten sekä Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos THL:n ohjeistuksia. Festivaalialueella on runsaasti käsienpesupisteitä, joista jokaiselta löytyy saippuaa ja käsidesiä. Henkilökunta ja ravintolat on ohjeistettu noudattamaan yhteisiä turvallisuus- ja hygieniaohjeistuksia.
Taloudellinen vastuu
Flow Festival tekee pitkäjänteistä ja suunnitelmallista työtä toimiakseen taloudellisesti kestävästi. Jotta festivaalin toiminta voi olla taloudellisesti kestävää, tulee sen olla myös taloudellisesti kannattavaa.
Lisäksi työskentelemme jatkuvasti tapahtuma-alan kehittämiseksi ammattimaisemmaksi ja kestävämmäksi. Työllistämme vakituisen kymmenhenkisen tiimin, satoja tapahtuma-alan kausityöntekijöitä, lukuisia harjoittelijoita sekä tuhansia ihmisiä yhteistyön ja alihankintaketjujen kautta. Noudatamme lakisääteisiä työnantajavelvoitteita ja alan palkkasuositusten mukaista palkkausta. Teemme lisäksi tiivistä yhteistyötä alan muiden toimijoiden kanssa kehittääksemme toimintamalleja. Panostamme hankinnoissa ja palveluissa vastuullisuuteen sekä suosimme lähitoimijoita muun muassa majoituksessa, ravintoloissa ja tuotannon muilla osa-alueilla.
Teemme lisäksi tiivistä yhteistyötä Helsingin kaupungin kanssa. Flow houkuttelee Helsinkiin vuosittain tuhansia matkailijoita, tapahtuma- ja kulttuurialan ammattilaisia sekä mediaa ja vaikuttajia ympäri maailman. Pyrimme tekemään osamme myös kaupungin elävöittämisen, vetovoiman ja taloudellisen menestyksen edistämiseksi. Esimerkiksi vuonna 2015 Satu Silvannon tekemän selvityksen mukaan Flow Festivalin järjestäminen ja yleisön kuluttaminen synnyttivät Helsinkiin noin 20 miljoonan euron rahaliikenteen, mikä kattaa kuitenkin vain osan festivaalin monitahoisista talousvaikutuksista. Silvannon mukaan Flow on myös onnistunut luomaan ympärilleen alati kehittyvän osaamisverkoston, joka generoi uutta liiketoimintaa myös muualla Helsingissä.