⟚⠅✹ #FLOWFESTIVAL ❂⩶ ❇✧ #FLOWFESTIVAL ⟚⠅✹ #FLOWFESTIVAL ❂⩶ ❇✧ #FLOWFESTIVAL ⟚⠅✹ #FLOWFESTIVAL ❂⩶ ❇✧ #FLOWFESTIVAL ⟚⠅✹ #FLOWFESTIVAL ❂⩶ ❇✧ #FLOWFESTIVAL ⟚⠅✹ #FLOWFESTIVAL ❂⩶ ❇✧ #FLOWFESTIVAL ⟚⠅✹ #FLOWFESTIVAL ❂⩶ ❇✧ #FLOWFESTIVAL ⟚⠅✹ #FLOWFESTIVAL ❂⩶ ❇✧ #FLOWFESTIVAL ⟚⠅✹ #FLOWFESTIVAL ❂⩶ ❇✧ #FLOWFESTIVAL ⟚⠅✹ #FLOWFESTIVAL ❂⩶ ❇✧ #FLOWFESTIVAL ⟚⠅✹ #FLOWFESTIVAL ❂⩶ ❇✧ #FLOWFESTIVAL ⟚⠅✹ #FLOWFESTIVAL ❂⩶ ❇✧ #FLOWFESTIVAL ⟚⠅✹ #FLOWFESTIVAL ❂⩶ ❇✧ #FLOWFESTIVAL ⟚⠅✹ #FLOWFESTIVAL ❂⩶ ❇✧ #FLOWFESTIVAL ⟚⠅✹ #FLOWFESTIVAL ❂⩶ ❇✧ #FLOWFESTIVAL ⟚⠅✹ #FLOWFESTIVAL ❂⩶ ❇✧ #FLOWFESTIVAL ⟚⠅✹ #FLOWFESTIVAL ❂⩶ ❇✧ #FLOWFESTIVAL ⟚⠅✹ #FLOWFESTIVAL ❂⩶ ❇✧ #FLOWFESTIVAL ⟚⠅✹ #FLOWFESTIVAL ❂⩶ ❇✧ #FLOWFESTIVAL ⟚⠅✹ #FLOWFESTIVAL ❂⩶ ❇✧ #FLOWFESTIVAL ⟚⠅✹ #FLOWFESTIVAL ❂⩶ ❇✧ #FLOWFESTIVAL ⟚⠅✹ #FLOWFESTIVAL ❂⩶ ❇✧ #FLOWFESTIVAL ⟚⠅✹ #FLOWFESTIVAL ❂⩶ ❇✧ #FLOWFESTIVAL ⟚⠅✹ #FLOWFESTIVAL ❂⩶ ❇✧ #FLOWFESTIVAL ⟚⠅✹ #FLOWFESTIVAL ❂⩶ ❇✧ #FLOWFESTIVAL ⟚⠅✹ #FLOWFESTIVAL ❂⩶ ❇✧ #FLOWFESTIVAL ⟚⠅✹ #FLOWFESTIVAL ❂⩶ ❇✧ #FLOWFESTIVAL

Flow Festivalin hiilijalanjälki on laskettu – vastaa kolmen maitolitran tuotantoa per kävijä

Hiilijalanjälkilaskelma vuoden 2019 festivaalista on valmistunut ja sen perusteella Flow on onnistunut ympäristötavoitteissaan. Sustainable Flow -vastuullisuusohjelma myös huomioitiin laajasti. Flow Festival toimii arvovaikuttajana ja kannustaa yhteistyökumppaneita ja kävijöitä vastuullisiin toimintatapoihin.

Flow Festival on keskittynyt jo kymmenen vuoden ajan vähentämään päästöjään ja toimimaan vastuullisena festivaalijärjestäjänä. Flow onkin yksi maailman ensimmäisistä hiilineutraaleista tapahtumista. Festivaalin tuotannon kokonaishiilijalanjälki lasketaan vuosittain yhteistyössä Pöyry Finland Oy:n kanssa, ja hiilijalanjälki on kompensoitu vuodesta 2009 lähtien.
 Hiilidioksidipäästöjen minimoimiseksi Flow käyttää vihreää energiaa, tekee monivuotisia tuotannollisia ratkaisuja sekä kierrättää tai uusiokäyttää kaiken tuottamansa jätteen. Flow myös sitouttaa festivaalin alihankkijat, kumppanit ja ruokamyyjät vastuullisiin toimintamalleihin.

Flow Festivalin päästöt laskivat viime vuodesta peräti 32%. Pöyryn mukaan: "Tapahtuman hiilijalanjälki oli 272 tonnia hiilidioksidiekvivalenttia (CO2e), jonka suuruusluokka vastaa arviolta noin 317 matkustajan edestakaista lentoa Helsingistä Bangkokiin. Flow-kävijäkohtaisesti päästöt voidaan rinnastaa vastaamaan kolmen maitolitran tuotannon hiilijalanjälkeä." Koko festivaalituotannon hiilijalanjälki kompensoidaan tänä vuonna Gold Standard -sertifioituun metsityshankkeeseen Panamassa.

Hiilijalanjäljen lisäksi raportissa on laskettu toteutuneen hiilikädenjäljen vaikutus. Ilmastoystävällisemmillä valinnoilla, kuten tuulivoimalla tuotetun sähkön ja Neste MY uusiutuvan dieselin käytöllä sekä jätteiden lajittelulla ja kierrätyksellä arvioitiin säästyvän 49,5 tonnia kasvihuonekaasupäästöjä.

Festivaalin aikana sadat siivouksesta ja kierrätyksestä vastaavat työntekijät ja vapaaehtoiset huolehtivat, että jätteet lajitellaan, ja kaikki festivaalista syntyvä jäte ohjataan hyötykäyttöön: joko energiatuotantoon tai jätemateriaalien uusiokäyttöön. Tavoitteena oli vähentää poltettavan sekajätteen määrää ja maksimoida biojätteen ja muiden uusiokäytettävien jätemateriaalien osuutta ja tässä onnistuttiin. Sekajätteen määrä oli lähes 80 prosenttia pienempi kuin viime vuonna. Tavoite on luopua sekajätteestä kokonaan.

Festivaalin oman ympäristötyön lisäksi Flow kannustaa kävijöitään toimimaan myös itse. Festivaalilla oli tarjolla ennätysmäärä kasvis- ja vegaaniruokaa sekä erityisen ympäristöystävällisiä Sustainable Meal -annoksia ja myös niiden myynnissä päästiin huippulukemiin. Kaikista myydyistä ruoka-annoksista peräti 50% oli kasvis- tai vegaaniannoksia ja 24% Sustainable Meal -annoksia.

Lipunoston yhteydessä festivaalikävijällä oli mahdollisuus lahjoittaa Itämeren suojelutyöhön. Itämeren suojeluun lahjoitettiin tänä vuonna yhteensä 7 957 euroa. Festivaalikävijöiden oli myös mahdollista lahjoittaa pullopanttinsa Suomen Luonnonsuojeluliiton metsitysprojektiin. Flow'n kumppanin Reaktorin kampanjan myötä Madagaskariin istutettavien puiden lukumäärä on 11 869.

Flow’n vastuullisuusohjelma Sustainable Flow huomioitiin laajasti, kun useat arvostetut kansainväliset julkaisut, kuten Independent, Consequence of Sound, NME, The Quietus, The Line Of Best Fit ja Vogue Italy nostivat festivaalin vastuullisuuden esille. Flow’n teettämän kävijäkyselyn mukaan festivaalin asiakkaista peräti 78 % kiinnitti huomiota vastuullisuusohjelmaan. Lue lisää Flow’n Sustainable Flow -vastuullisuusohjelmasta, joka kattaa ympäristön lisäksi myös sosiaalisen vastuullisuuden Sustainable Flow -sivulla.

Sustainable Flow vastuullisuusohjelman pääyhteistyökumppani oli Neste. Ohjelmaa tukivat myös HSY ja UPM ProFi.

Vuoden 2019 Flow Festival järjestettiin 9.–11. elokuuta. Vuonna 2020 festivaali järjestetään 14.–16. elokuuta. Kolmen päivän Super Early Bird -liput festivaalille ovat nyt myynnissä.