✸✽✦ #FLOWFESTIVAL ●❚❢✠ #FLOWFESTIVAL ✢⬟❢✽✦ #FLOWFESTIVAL ✢✦✽ #FLOWFESTIVAL ✸✽✦ #FLOWFESTIVAL ●❚❢✠ #FLOWFESTIVAL ✢⬟❢✽✦ #FLOWFESTIVAL ✢✦✽ #FLOWFESTIVAL ✸✽✦ #FLOWFESTIVAL ●❚❢✠ #FLOWFESTIVAL ✢⬟❢✽✦ #FLOWFESTIVAL ✢✦✽ #FLOWFESTIVAL ✸✽✦ #FLOWFESTIVAL ●❚❢✠ #FLOWFESTIVAL ✢⬟❢✽✦ #FLOWFESTIVAL ✢✦✽ #FLOWFESTIVAL ✸✽✦ #FLOWFESTIVAL ●❚❢✠ #FLOWFESTIVAL ✢⬟❢✽✦ #FLOWFESTIVAL ✢✦✽ #FLOWFESTIVAL ✸✽✦ #FLOWFESTIVAL ●❚❢✠ #FLOWFESTIVAL ✢⬟❢✽✦ #FLOWFESTIVAL ✢✦✽ #FLOWFESTIVAL ✸✽✦ #FLOWFESTIVAL ●❚❢✠ #FLOWFESTIVAL ✢⬟❢✽✦ #FLOWFESTIVAL ✢✦✽ #FLOWFESTIVAL ✸✽✦ #FLOWFESTIVAL ●❚❢✠ #FLOWFESTIVAL ✢⬟❢✽✦ #FLOWFESTIVAL ✢✦✽ #FLOWFESTIVAL ✸✽✦ #FLOWFESTIVAL ●❚❢✠ #FLOWFESTIVAL ✢⬟❢✽✦ #FLOWFESTIVAL ✢✦✽ #FLOWFESTIVAL ✸✽✦ #FLOWFESTIVAL ●❚❢✠ #FLOWFESTIVAL ✢⬟❢✽✦ #FLOWFESTIVAL ✢✦✽ #FLOWFESTIVAL ✸✽✦ #FLOWFESTIVAL ●❚❢✠ #FLOWFESTIVAL ✢⬟❢✽✦ #FLOWFESTIVAL ✢✦✽ #FLOWFESTIVAL ✸✽✦ #FLOWFESTIVAL ●❚❢✠ #FLOWFESTIVAL ✢⬟❢✽✦ #FLOWFESTIVAL ✢✦✽ #FLOWFESTIVAL ✸✽✦ #FLOWFESTIVAL ●❚❢✠ #FLOWFESTIVAL ✢⬟❢✽✦ #FLOWFESTIVAL ✢✦✽ #FLOWFESTIVAL

SustainableFlow

Sustainable Flow on Flow Festivalin vastuullisuusohjelma, joka takaa, että festivaali huomioi toiminnassaan sekä ympäristövastuun että sosiaalisen vastuun.

Sustainable Flow tarkoittaa:

  • Hiilineutraaliutta
  • Vihreää sähköä
  • 100% kierrätystä
  • Ympäristöystävällistä ruokaa
  • Lähitoimijoita ja julkista liikennettä
  • Itämeren suojelua
  • Yhdenvertaisuutta
  • Turvallisuutta ja saavutettavuutta

Hiilineutraali festivaali

Flow Festival on yksi maailman ensimmäisistä hiilineutraaleista festivaaleista. Laskemme festivaalin kokonaishiilijalanjäljen ja pyrimme minimoimaan aiheuttamiamme päästöjä ympäristötyöllä. Hiilijalanjälki on kompensoitu vuodesta 2009 lähtien. Hiilijalanjäljen laskeminen toteutetaan vuosittain yhteistyössä Pöyry Consultingin kanssa. Flow on myös sertifioitu Ekokompassi-tapahtuma.

Vain vihreää sähköä

Flow Festivalin energiantuotanto toteutetaan pääosin Neste MY uusiutuvalla dieselillä, mikä pienentää merkittävästi Flow’n hiilijalanjälkeä. Neste MY vähentää kasvihuonekaasupäästöjä jopa 90 prosenttia perinteiseen dieseliin verrattuna. Sen ansiosta myös ilmanlaatu festivaalialueella on miellyttävämpi, sillä uusiutuva diesel tuottaa huomattavasti vähemmän haju- ja hiukkaspäästöjä ympäristöön kuin perinteinen diesel. Neste MY valmistetaan sataprosenttisesti uusiutuvista ja vastuullisesti tuotetuista raaka-aineista, kuten ruuaksi kelpaamattomista elintarviketeollisuuden jätteistä ja tähteistä.

Lisäksi Flow Festivalilla käytetään tuulivoimalla tuotettua, EKOenergia-merkittyä sähköä, josta ei synny hiilidioksidipäästöjä.

100% kierrätystä

Flow kierrättää ja uusiokäyttää kaiken tapahtumasta syntyvän jätteen. Kaikki festivaalista syntyvä jäte ohjataan hyötykäyttöön: joko energiatuotantoon tai jätemateriaalien uusiokäyttöön. Tavoitteena on edelleen vähentää poltettavan sekajätteen määrää ja maksimoida biojätteen ja muiden uusiokäytettävien jätemateriaalien osuutta. Esimerkiksi kaikki ruokailuvälineet ovat biohajoavia. Lisäksi etsimme kestäviä ja monivuotisia ratkaisuja tapahtuman tuotannon eri vaiheisiin ja toteutukseen. Muiden muassa kalusteissa ja somisteissa käytetään kierrätettyjä, uudelleensijoitettavia ja pitkäikäisiä materiaaleja. Flow Festivalin rakennuksessa ja taidehankkeissa käytetään tänä vuonna ainoastaan Teknoksen ylijäämämaaleja.

Ympäristöystävällistä ruokaa

Flow ohjaa ja kouluttaa festivaalin ruokamyyjiä ekologisten annosten tarjoamiseen. Suosimme luomua ja lähituotettuja, puhtaita, kotimaisia raaka-aineita sekä kasvispainotteista ruokaa. Ruokamyyjät saavat tuekseen kestävän kehityksen mukaisen ruokamyynnin Sustainable Meal -ohjeistuksen ja arviointilomakkeen, joissa kiinnitetään huomiota mm. raaka-aineiden alkuperään ja eettisyyteen, ruuan tuotannon energiatehokkuuteen, logistiikkaan, pakkausmateriaaleihin sekä luomu-, lähi- ja sesonkituotteiden käyttöön. Ohjeistuksen avulla ruokamyyjät lisäävät valikoimaansa myös erityisen, Sustainable Meal -merkinnällä varustetun vaihtoehdon. Sustainable Meal -annoksista valitaan festivaalin aikana ekologisuusarvioinnin ja paneelimaistelun perusteella Sustainable Meal -voittaja. Yleisölle avoin paneeli järjestetään Voimalan ruokateltalla perjantaina 10.8. klo 16.00. Panelisteina ovat asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen, ravitsemusterapeutti, kirjailija ja kolumnisti Leena Putkonen sekä Flow’ssakin esiintyvä Onni Boi. Lisäksi Flow-kävijät voivat osallistua yleisökilpailuun jakamalla omia sustainable meal -kuvia ja -kokemuksia Instagramissa hashtagilla #sustainablemeal ja #flowfood. Kilpailuun osallistumalla voit voittaa lipun vuoden 2019 Flow Festivaliin.

Flow Festival kannustaa myös käyttämään ekologista ja laadultaan erinomaista hanavettä pullotetun sijaan. Oman vesipullon voi täyttää HSY:n hanavesiasemalla tai tapahtuman muissa vesipisteissä.

Lähitoimijoita ja julkista liikennettä

Flow Festival järjestetään Suvilahdessa lähellä Helsingin keskustaa. Flow’hun on helppo saapua pyörällä, kävellen tai julkisia kulkuvälineitä käyttäen. Festivaalialueen läheisyydessä on ilmainen, Mall of Triplan tarjoama pyöräparkki, jonne pyörän voi jättää tapahtuman ajaksi. Flow Festival ei tarjoa lainkaan pysäköintipaikkoja autoileville asiakkaille. Julkisen liikenteen vuoroja lisätään festivaalin ajaksi, ja esimerkiksi yömetro liikennöi kaksi tuntia normaalia pidempään. Pyrimme myös välttämään pitkiä välimatkoja hankinnoissa ja alihankkijoiden suhteen. Suosimme lähitoimijoita aina kun mahdollista.

Itämeren suojelua

Flow Festival tekee yhteistyötä John Nurmisen Säätiön kanssa. Säätiö on toiminut Itämeren suojelemiseksi yli kymmenen vuotta ja sen Itämeren suojelutyötä voi tukea tekemällä Puhdas Itämeri -lahjoituksen Flow-lippua ostaessa. Festivaalilipun hintaan lisätty summa tilitetään John Nurmisen Säätiön Puhdas Itämeri -hankkeille. Jo viiden euron lahjoituksella auttaa poistamaan merestä 25 kg levää. Tutustu tarkemmin John Nurmisen Säätiön Puhdas Itämeri -työhön: puhdasitameri.fi

Yhdenvertaisuutta

Flow Festival sitoutuu edistämään tasa-arvon, oikeudenmukaisuuden ja yhdenvertaisuuden periaatteita. Jokainen on tervetullut festivaalille omana itsenään, emmekä hyväksy minkäänlaista syrjintää. Edellytämme koko henkilökunnalta sekä kumppaneilta ja alihankkijoilta sitoutumista samoihin arvoihin.

Flow Festival edistää yhdenvertaisen musiikkialan syntymistä. Esimerkiksi Yhdenvertainen musiikkiala -hankkeen myötä Flow sitoutuu tekemään tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman ja noudattamaan sitä. Flow on mukana myös eurooppalaisessa Keychange-aloitteessa, jonka tavoite on parantaa naisten asemaa musiikkiteollisuudessa muiden muassa sitoutumalla valitsemaan esiintyjiksi yhtä paljon miehiä ja naisia vuoteen 2022 mennessä.

Turvallisuutta ja saavutettavuutta

Flow on tunnettu erittäin turvallisena festivaalina. Yhdessä festivaaliyleisön kanssa luomme tapahtuman, johon jokaisen on turvallista osallistua. Tapahtuma-alueen turvallisuuteen liittyvissä kysymyksissä ja muissa ongelmatilanteissa, kuten esimerkiksi ahdistavaa tai epäsopivaa käytöstä kokiessa tai nähdessä voi kääntyä lähimmän turvallisuushenkilön puoleen. Asiakas voi tarvittaessa hakeutua myös ensiapupisteeseen, jossa Suomen Punaisen Ristin ensiaputyöntekijät ovat koulutettuja vastaamaan monenlaisiin tilanteisiin ja antavat tarvittaessa myös henkistä ensiapua.

Festivaalialue on suunniteltu saavutettavaksi huomioimalla esimerkiksi liikuntarajoitteiset kävijät. Lue lisää saavutettavuudesta FAQ-osiossa. Kehitämme tapahtumaa mahdollisimman saavutettavaksi kaikille ja otamme vastaan parannusehdotuksia, joita voi lähettää osoitteeseen office AT flowfestival.com.

Sustainable Flow -pääyhteistyökumppani:

Sustainable Flow -kumppanit: